2012. november 3., szombat

Indiai finomságok: vajas csirke, fűszeres krumplitekercs, alma-mazsola chutney

Egyszerűen imádom ezeket az ízeket, fűszereket... a régi családi ebédeket juttatják eszembe, mikor édesanyám vega volt és a nagynénéméket láttuk vendégül ilyen finomságokkal. A főzés végére a  konyha romokban volt, rengetegféle ételt készítettünk, majd a perceken belül mindent megettünk.
Azidőtájt ismertem meg a Govinda éttermet is és a szakácskönyvükben rengeteg finomság lapul.Többek között ezek is.
Vajas csirke:
1 csirkemell kockára vágva
Páchoz:
4 dl natúr joghurt
3 gerezd reszelt fokhagyma
1 ujjnyi reszelt gyömbér
1 tk garam masala
1/2  tk őrölt római kömény
1 kk őrölt szegfűszeg
1 kk őrölt kardamom 
1/2 tk őrölt koriander
1/2 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt kurkuma
1/2 tk őrölt görögszéna
1 kk chili
só, bors

Szószhoz:
3 dl paradicsompaszta
2 kk cukor
1,5 dl tejszín
vaj

A pác hozzávalóit összekeverjük és beleforgatjuk a felkockázott csirkehúst. Néhány órán vagy akár egy éjszakán keresztül is hagyjuk a pácban a husit. Másnap szűrjük le, a páclevet tegyük félre. Felforrósított vajban pirítsuk meg a csirkét, öntsük rá a pác felét, illetve tegyük bele a szósz hozzávalóit is: a paradicsompasztát, a cukrot és a tejszínt. Főzzük össze és tegyük félre.

Fűszeres krumplitekercs
Tésztához:
30 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
3 ek olaj
1 tk kurkuma
chili, só, víz

Töltelék:
4-5 db krumpli
1/2 hegyes erős paprika kis kockára vágva
2 ek kókuszreszelék
1 ek szezámmag
reszelt gyömbér
1 tk garam masala
1 tojás
cukor, só

Összekeverjük a kétféle lisztet az olajjal és a fűszerekkel és annyit meleg vizet adunk hozzá, hogy egy jól gyúrható tésztát kapjunk. Majd fél ujjnyi vastag téglalap formára kinyújtjuk és ráhalmozzuk a tölteléket: a főtt burgonyát villával összetörjük, belekeverjük az összevágott zöld paprikát, a fűszereket és a tojást. A tölteléket egyenletesen elkenjük a kinyújtott tésztán, amit szorosan feltekerünk és az így kapott tésztakígyót ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Bő forró olajban kisütjük, a sütés folyamán a töltelék besötétedik.

Alma-mazsola chutney:
5 db alma meghámozva felkockázva
10 dkg mazsola
4 db szegfűszeg
1 fahéjrúd
1/2 dl citromlé
cukor
1 tk őrölt római kömény
vaj

Egy serpenyőben a felolvasztott vajban megpirítjuk a fűszereket majd beletesszük az almát és a mazsolát és puhára pároljuk, de ne főzzük szét a gyümölcsöt. Kb 20 perc alatt elkészül.

Én még egy kis fokhagymás naan-t is készítettem, nálunk elmaradhatatlan, ha indiait eszünk.
Jó étvágyat hozzá!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése