Lúdláb torta
Hozzávalók: 26 cm-es tortaformához
A kakaós piskótához:
3 tojás
70 g cukor
10 g kakaópor
2 evőkanál olaj
70 g finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
A krémhez:
300 ml tejszín
150 g cukor
200 g vaj
150 g étcsoki
1/2 csomag habfix
Meggybefőtt
A tetejére:
150 g étcsoki
A kakaós piskótához:
3 tojás
70 g cukor
10 g kakaópor
2 evőkanál olaj
70 g finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
A krémhez:
300 ml tejszín
150 g cukor
200 g vaj
150 g étcsoki
1/2 csomag habfix
Meggybefőtt
A tetejére:
150 g étcsoki
1 1/2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A krémmel kezdünk. 200 ml tejszínt, a cukrot, a vajat és az étcsokit egy lábosban kevergetve felforrósítjuk, amíg minden alkotórész teljesen el nem olvad. Jól behűtjük.
A piskótalaphoz az egész tojásokat, a cukrot és a kakaót habverővel felverjük, hozzáadjuk az olajat, majd a lisztet, amiben a sütőport elkevertük és óvatosan összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát és 180 fokra melegített sütőben sütjük. Ha kihűlt a piskótalap, kivesszük a formából, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt. A tortalapot tortatányérra helyezzük és a tortagyűrűvel újra körbezárjuk. Ha nincs tortagyűrű, akkor a kapcsos tortaforma is megteszi.
A behűtött krémet habverővel habosítjuk. A maradék 100 ml tejszínt a habfixálóval keményre verjük és a csokis krémhez adjuk. Szintén habverővel alaposan összekeverjük. Ízlés szerinti mennyiségű meggybefőttet adunk hozzá és a piskótalapra kenjük.
A csokimázhoz a csokit az étolajjal vízgőz felett megolvasztjuk és ráöntjük a torta tetejére. Nem kell semmilyen eszközzel elsimítani elég a tortát finoman, több irányban megbillenteni és a csoki szépen szétfolyik a tetején.
Meggybefőttel díszítjük, mielőtt a csokimáz megszilárdul. Én még egy kis tejszínhabbal is kidekoráltam.
Pár órára hűtőbe tesszük, majd vékony pengéjű késsel finoman körbevágva, eltávolítjuk a tortagyűrűt.
Elkészítés:
A krémmel kezdünk. 200 ml tejszínt, a cukrot, a vajat és az étcsokit egy lábosban kevergetve felforrósítjuk, amíg minden alkotórész teljesen el nem olvad. Jól behűtjük.
A piskótalaphoz az egész tojásokat, a cukrot és a kakaót habverővel felverjük, hozzáadjuk az olajat, majd a lisztet, amiben a sütőport elkevertük és óvatosan összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát és 180 fokra melegített sütőben sütjük. Ha kihűlt a piskótalap, kivesszük a formából, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt. A tortalapot tortatányérra helyezzük és a tortagyűrűvel újra körbezárjuk. Ha nincs tortagyűrű, akkor a kapcsos tortaforma is megteszi.
A behűtött krémet habverővel habosítjuk. A maradék 100 ml tejszínt a habfixálóval keményre verjük és a csokis krémhez adjuk. Szintén habverővel alaposan összekeverjük. Ízlés szerinti mennyiségű meggybefőttet adunk hozzá és a piskótalapra kenjük.
A csokimázhoz a csokit az étolajjal vízgőz felett megolvasztjuk és ráöntjük a torta tetejére. Nem kell semmilyen eszközzel elsimítani elég a tortát finoman, több irányban megbillenteni és a csoki szépen szétfolyik a tetején.
Meggybefőttel díszítjük, mielőtt a csokimáz megszilárdul. Én még egy kis tejszínhabbal is kidekoráltam.
Pár órára hűtőbe tesszük, majd vékony pengéjű késsel finoman körbevágva, eltávolítjuk a tortagyűrűt.
A receptért köszönet Citromhabnak.
Nem annyira tetszetős, de annál finomabb. Gyakorolni kell :) |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése