2012. október 23., kedd

Bableves

Jó kis bableves, kolbásszal, friss kenyérrel - kell ennél több? Nem hinném :)


Hozzávalók:
50 dkg szárazbab
1 szál kolbász feldarabolva
3 db sárgarépa hasábokra vágva
2 fehérrépa hasábokra vágva
1 fej vöröshagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma felszeletelve
1 tojás
liszt
só, bors, pirospaprika
2 babérlevél
ecet

Az előző este beáztatott babot feltesszük főni a répákkal és a kolbásszal. Sózzuk, borsozzuk, mehetnek bele a babérlevelek is és fedő alatt puhára főzzük. Közben a csipetkét gyúrjuk össze, hogy lehet ideje kicsit szikkadni. A tojáshoz annyi lisztet adjunk hozzá, hogy egy jól gyúrható, kicsit keményebb tésztát kapjunk. Majd lisztezett tálcára csipegessük ki a tésztát. Amikor a bab megpuhult, akkor készítsünk rántást: olajon dinszteljük meg a vöröshagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, szórjuk meg liszttel, pirítgassuk. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, kevedrjük el jól és engedjük fel kevés vízzel. És a rántás mehet a forrásban lévő leveshez. Ekkor beletehetjük a csipetkét is, a felesleges lisztet rázzuk le róla. Forraljunk még egyet a levesen, és tálaljuk. Aki szereti tehet bele ecetet is, erős paprikát is kanalazhat egy kis tejfölt a tetejére. Friss kenyérrel vagy pogácsával tálaljuk. Ebből a mennyiségből kb 5-6 adag lesz.
Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése