Lazac citromos kapormártással

Itt most a kapormártás az érdekes. Ha van az ember tarsolyában néhány tuti mártás recept, akkor a legegyszerűbb ételt is magasabb szintre tudja emelni vele, mint pl. a sajtmártással vagy a karamellás fokhagyma mártással. A jó mártás titka az állaga, a selymességét kell eltalálni, természetesen az íze mellett. Ha van egy alap recept (vaj, liszt, tejszín), akkor azt már sokféleképpen lehet ízesíteni.


Hozzávalók:

20 dkg lazacfilé
10 dkg vaj
1 citrom héja
1 gerezd fokhagyma lereszelve
1 ek liszt
2 dl tejszín
citromlé, só,bors, kapor

A vaj felét megolvasztjuk, néhány perc alatt megsütjük benne a sózott - borsozott lazac szeleteket. Miközben az egyik oldala sül, a serpenyőt félig megdöntjük és az alján összegyűlt vajjal, kanál segítségével locsolgatjuk a lazacot. Pluszt ízt ad neki. Oldalanként 3-4 percnél tovább ne süssük a halat, mert túlkészül és száraz lesz.

A vaj másik felén megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és fokhagymát. Felöntjük a tejszínnel, kevés alaplével vagy vízzel hígítjuk ha kell. Sózzuk, borsozzuk, citromlével és kaporral ízesítjük. Azonnal tálaljuk, mert állás (hűlés) során sűrűsödik. Ha mégsem tudjuk azonnal tálalni, melegítéssel és kevés folyadékkal tudjuk újra a kívánt állagúra hígítani. Akkor jó egy mártás állaga, ha a belemártott evőkanál hátoldalán áthúzzuk az ujjunkat és az ujjunk nyomán, nem folyik össze a mártás.

Jó étvágyat hozzá.

Megjegyzések