Grillezett harcsa sajtos karfiolpürével, karfiolsteakkel, paradicsomsalsával és karamellás fokhagyma mártással
Ember tervez, piac végez... kiugrottam a piacra egy kis paradicsomért és ez lett a vége, vettem egy karfiolt, mert túl szép volt ahhoz, hogy ott maradjon. Akkor és ott még nem tudtam mi lesz a sorsa, de megvettem... Hazaérvén újra kellett gondolnom az aznapra kitalált ebédet, mert eredetileg nem szerepelt a menüben karfiol. És akkor jött az isteni szikra, karfiolsteaket csinálok magamnak :) oké és a leeső darabok? A leves addigra már fix volt,így jött a másik ötlet, csinálok belőle karfiolpürét, de sajtosat mert az a tuti. A harcsa adott volt, ha már vettem paradicsomot miért ne csinálhatnék egy kis salsát belőle??? Imádjuk... oké...A férjem a karfiolt nem szereti, rendben, neki lesz tepsiben sült krumpli... oké... de azért kellene valami kis mártás, karamellás fokhagyma, remek. Na hajrá :)
Grillezett harcsa:
2 afrikai harcsafilé 2-3 darabra vágva
só, bors, citrom
Karfiolsteak:
karfiol
só, bors,
római kömény, chili
Karfiolpüré
a karfiolsteakből megmaradt karfiolrózsák
só, bors
vaj
1 marék reszelt sajt
Paradicsomsalsa:
3-4 paradicsom héj nélkül
3-4 paradicsom héj nélkül
1/4 lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
petrezselyem
olaj
Karamellás fokhagymamártás
4-5 ek cukor
víz
tejszín
4-5 gerezd fokhagyma
só, bors
Kezdjük a halacskával. A filéket megmossuk, szárazra töröljük, 2-3 darabra vágjuk. Alaposan besózzuk és félretesszük.
A karfiolsteakhez az egész fej karfiolról leszedjük a leveleket, megmossuk, szárazra töröljük. Kettévágjuk, a torzsáját benne hagyjuk, mert az fogja a steaket egybe tartani. Attól függően, hogy mekkora a karfiol a közepétől kezdve centis szeleteket vágunk. Nekem 3 szelet sikerül, a többit félretesszük a püréhez. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, kókuszolajjal megkenjük a karfiolsteak mindkét oldalát, sózzuk- borsozzuk, római köményt és chilit szórunk rá, majd előmelegített 240 fokos sütőben kb 40 percig sütjük. Félidőben óvatosan megfordítjuk a karfiolsteakeket.
A maradék karfiolt sós vízben puhára főzzük, majd leöntjük a róla vizet, egy jókora vajat adunk hozzá és villával összetörjük. Belekeverjük a marék reszelt sajtot és borsozzuk.
Késes aprítóba tesszük a paradicsomot, a lila hagymát és a fokhagymát, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, petrezselymet adunk hozzá és összeaprítjuk. Ennél egyszerűbben nem is készíthetnénk salsát.
A mártáshoz karamellt készítünk, amikor már elolvadt a cukor, akkor beledobjuk a fokhagyma gerezdeket, átpirítjuk, de vigyázzunk, hogy a karamell ne égjen meg. Tejszínnel felengedjük, sózzuk borsozzuk,majd botmixerrel krémesítjük.
Az előre besózott halat grill serpenyőben néhány perc alatt megsütjük, borsozzuk és citrommal locsoljuk meg.
Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése