Mákos guba

Ezer éve ettem utoljára, és őszintén szólva nem is tudom miért hanyagoltam el ennyire, hisz imádom, mint oly sok minden mást is ;) Gubát a bátyámmal készítettünk sokszor, amikor még gimisek voltunk. Az egyikőnk karikázta a kiflit, a másik melegítette a tejet a cukorral és keverte össze a mákot a cukorral, pillanatok alatt összedobtuk.Ha jól emlékszem 10 db kifli alatt neki se álltunk.... jó evő gyerekek voltunk és ezt a jó szokásunkat a mai napig tartjuk... :)


Hozzávalók: 
4 db kifli felkarikázva
1l tej
3 ek kristálycukor
2 tojás sárgája
2 cs vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
2-3 ek darált mák
2 ek porcukor
1 citrom reszelt héja
vaj

Egy jénait kivajazunk, a sütőt előmelegítjük 160 fokra és a mákot összekeverjük a porcukorral. A tejet feltesszük melegedni, közben a tojás sárgákat kikeverjük a kristály- és a vaníliás cukorral, beletesszük a citrom reszelt héját is, teszünk hozzá néhány kanál melegedő tejet, elkeverjük és beleöntjük a tejes fazékba. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a tejet, amíg kicsit besűrűsödik.
Ha a sodó kész, akkor a kivajazott jénai aljára egy sor kiflit teszünk, meglocsoljuk a sodóval és megszórjuk a porcukros mákkal. Majd jöhet egy újabb réteg kifli, rá a sodó és a mák. Ezt addig folytatjuk, amíg van kifli. A tetejére egy kevés sodót teszünk és mehet a jénai a sütőbe, kb 20 percre. A maradék sodóval kínáljuk.
Jó étvágyat hozzá!


Megjegyzések