Almás pite 2.

Anyu Jézuskától kaptam egy pite sütő formát :) így nem volt kérdés, hogy a hétvégén almás pitével fogom felavatni. Mondanom se kell, hogy isteni lett a pite, vanília fagyival még finomabb lenne, de "csak" tejszínhab volt itthon...

Hozzávalók:

A tésztához:
40 dkg liszt
5 dkg cukor
csipet só
1 citrom reszelt héja
25 dkg hideg vaj
6-8 ek hideg víz

A töltelékhez:
8-9 nagyobb alma, lehet különböző fajtából is
1 citrom leve
1zacskó vaníliás cukor
5-6 ek. cukor (vagy  ízlés szerint ki mennyit szeretne)
1-2 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1 ek vaj 

1-2 ek zsemle morzsa vagy darált dió
1 tojás

A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, belemorzsoljuk a hideg vajat, hozzáadjuk a hideg vizet is és gyorsan összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk a tésztát és fél órára a hűtőben pihentetjük. Miközben pihen a tészta, megpucoljuk az almákat, kivágjuk a magházát és felszeleteljük. Egy tálba téve meglocsoljuk a citrom levével, összekeverjük cukrokkal és a fűszerekkel.
Ha hűtött tésztát kétfelé osztjuk, 1/3 - 2/3 arányban. A nagyobbik rész vékonyra kinyújtjuk és a piteformába tesszük úgy hogy a széle 2 centire kilógjon a formából. Megszúrkáljuk egy villával a tésztát, megszórjuk a zsemle morzsával vagy a darált dióval, beleöntjük az almás tölteléket, amire rávagdossuk a vajat. Most jöhet a kisebb adag tészta, amit szintén vékonyra kinyújtunk és rátesszük a pite tetejére, a két tészta szélét összenyomkodjuk. Egy késsel bevagdossuk a pite tetejét, hogy a keletkező gőz eltávozhasson a sütés közben. Végül a pite tetejét megkenjük a felvert tojással és előmelegített, 230 fokos sütőbe tesszük. Ezen a hőfokon 10 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 180 fokra és még egy órán keresztül sütjük a pitét, míg szép barna nem lesz. Langyosra hűtve tálaljuk fagyival vagy tejszínhabbal.
Jó étvágyat hozzá!


Megjegyzések