Tejszínes gombamártás házi szélesmetélttel

Régóta foglalkoztat a tésztakészítés. Nem is értem hogy miért vártam vele idáig. Persze kicsit időigényesebb, mint a boltban kapható verzió, de finomabb is. Megéri rászánni azt a kevés időt. A tejszínes gombamártást is az egyszerűsége miatt szeretem, többféle gombából mennyei. De az se baj, ha "csak " csiperke van itthon, a lényeg hogy legyen.

A szélesmetélt:
20 dkg liszt
2 tojás
só, kevés víz

A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk és olyan vékonyra nyújtjuk ki, amilyenre szeretnénk. Én szeretek beleharapni a tésztába, így kicsit vastagabban hagytam. Ha megvagyunk a nyújtással, akkor kb 1-1,5 centi széles csíkokra vágjuk a tésztát és egy tálcán kevés liszttel megszórjuk, hogy ne ragadjanak össze. Félretesszük pihenni kicsit, addig megfőzhetjük a gombamártást. Majd bő sós forró vízben kifőzzük.

Gombamártás:
60 dkg gomba felszeletelve
1 fej hagyma kockára vágva
5 gerezd fokhagyma (ezek nagyon kicsik voltak) összeaprítva
4 dl tejszín 20%-os
ételízesítő, bors, szerecsendió, kakukkfű
néhány csepp citromlé

Olajon megdinszteljük a hagymát, majd mehet rá a fokhagyma és a gomba együtt. Erős lángon pirítjuk néhány percig, fűszerezzük és fedő alatt közepes lángon pároljuk. Amikor a gomba megpuhult, ráöntjük a tejszínt és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ízesíthetjük még kaporral is, vagy tárkonnyal, ha bátrabbak vagyunk akkor különböző sajtokat is reszelhetünk / morzsálhatunk bele. Én most fokhagymás kecskesajtot tettem még bele... Isteni!
Jó étvágyat hozzá!


Megjegyzések