Székelykáposzta

Közeledik az ősz és ezáltal azon alapanyagok / ételek, melyek tartalmasabbak, valahogy melegséget sugároznak egy egy szürke esős borongós napon. Ezen alapanyagok egyike a káposzta, ami számomra tipikus őszi-téli étel, telis tele vitaminnal. Leginkább a vecsési savanyú káposzta a menő nálunk, abból szoktam készíteni a frankfurti levest vagy a most készített székelykáposztát is. De kedvelem a kelkáposztát is, amiből leggyakrabban rakott kelt készítek.
De térjünk most vissza a székelykáposztánkhoz. Tipikusan magyar étel, noha a neve egészen másra utal, ami nem Székelyföldet jelenti, hanem Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre. (Magyar Elek. Az Ínyesmester nagy szakácskönyve. Budapest: Gondolat, 129. o. ISBN 963-282-498-9 (1991). Ennyit az eredetről, jöjjön a recept:

Hozzávalók:
1/2 kg pulykamell felkockázva
1/2 kg vecsési savanyú káposzta kicsit összevágva
2 fej vöröshagyma kockára vágva
3 gerezd fokhagyma összezúzva
1 paradicsom apróra vágva
1/2 paprika, én egészben szoktam belefőzni az ételbe, mert a főzés végén így könnyebb kivenni az edényből
pirospaprika, őrölt kömény, bors
tejföl, liszt

A savanyú káposztát nem szoktam kiöblíteni, mert savanyúan szeretem. De aki így nem szereti, természetesen kiöblítheti a káposztát folyó víz alatt.  Az eredeti recept sertéscombot vagy -lapockát javasol, de mi nem eszünk sertéshúst, ezért szoktam pulykamellből készíteni. Aki szereti és eheti, főzhet bele füstölt húst is.
Olajat hevítünk, amiben megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Erre az alapra tesszük a felkockázott pulykahusit fehéredésig sütjük, majd megszórjuk 2 kiskanál pirospaprikával, jól átkeverjük és felöntjük kevés vízzel. Fűszerezzük kevés ételízesítővel (ne feledjük hogy a káposztánk elég sós), őrölt köménnyel, borssal, beletesszük a paprikát és a paradicsomot és fedő alatt félpuhára főzzük. Kb 20-25 perc elteltével beletesszük az összevágott káposztát és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Fedő alatt készre főzzük, majd a főzés végén behabarjuk. 
Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések