Gombás lilahagymás quiche

Ezt az ételt is nehéz elrontani, adva van egy tésztaalap, ami lehet akár jó minőségű mirelit vajas tészta is, de mi magunk is elkészíthetjük. A töltelék teljesen ránk van bízva, tehetünk bele zöldséget vagy húst amit csak szeretünk. Jöhet a tejszínes-tojásos keverék, esetleg némi sajt és már mehet is a sütőbe. Mikor eldöntöttem, hogy quiche-t fogok készíteni, sorra vettem, hogy mi is van itthon, hogy mi legyen a töltelék. Végül a balzsamecetes lilahagyma mellett döntöttem, majd főzés közben még a serpenyőbe került egy kis gomba is... így van ez :) Persze a sajt sem maradhat ki, a sajt nálunk "kötelező" alapanyag. Az egyik legnagyobb kritikusom, az édesapám szerint "jó" lett, és nekem ennyi elég is :)
Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg hideg vaj
só
kevés hideg víz
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, sózzuk és annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy egy jól gyúrható tésztát kapjunk. Kinyújtjuk és egy piteformába tesszük. 180 fokos sütőben 15 perc alatt elősütjük. Érdemes valamilyen nehezéket tenni a tésztára, hogy az elősütés alatt a tészta ne púposodjon fel - ez lehet bármilyen száraz hüvelyes, vagy sütőbab, végszükség esetén egy vízzel teli lábos.
Jöhet a töltelék:
3 fej lilahagyma félkarikára vágva
kevés füstölt szalonna felkockázva
3 gerezd fokhagyma összevágva
20 dkg gomba felszeletelve
balzsamecet, zsálya, só, bors, tárkony
Egy serpenyőben lepirítjuk a szalonnát a lilahagymával, hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát is, fűszerezzük és addig pároljuk, míg elfő a gomba leve. Még melegen elrendezzük az elősütött tésztán.
Keverék:
2 dl tejszín
3 egész tojás
2 gerezd fokhagyma összezúzva
só
A tojást enyhén elhabarjuk, hozzákeverjük a tejszínt és a zúzott fokhagymát, sózzuk és a pitére öntjük. Kevés sajtot kockára vágunk, rászórjuk és mehet is az előmelegített sütőbe kb 30 percre.
Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése