Paprikás krumpli káposztasalátával

Igazi magyar étel, amit többféleképpen is készíthetünk: húsféleség nélkül, kolbásszal vagy virslivel, nokedlivel vagy tarhonyával, tejföllel, bográcsban. Az én kedvencem a parasztkolbászos káposztasalátával. Na jó,esetleg egy nagy karéj fehér kenyérrel....







Hozzávalók:
1,5 kg burgonya kockára vágva
fél szál parasztkolbász felkarikázva
2 fej vöröshagyma nagyobb kockára vágva
1-2 gerezd fokhagyma összevágva
pirospaprika, ételízesítő,bors
őrölt kömény
olaj, kevés víz

Kevés olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a kolbász karikákat. Jól átsütjük, majd megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a burgonyát.Átkeverjük és kevés vizet öntünk alá, hogy a paprika ne égjen meg. Fűszerezzük ételízesítővel, borssal és őrölt köménnyel. Ha van otthon, akkor tehetünk bele egy paradicsomot és/vagy paprikát is. Ha sűrű szafttal szeretjük, akkor folyamatosan pótoljuk az elfőtt vizet - szerintem ez az igazi - , máskülönben annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen ellepje. Fedő alatt kb fél óráig főzzük, amíg a burgonya megpuhul, de még nem fő szét. 

Káposzta salátával az igazi számomra, amit elkészíteni roppant egyszerű:
1/2 kg savanyú káposzta összevágva
1 fej vöröshagyma kis kockára vágva
1gerezd fokhagyma felszeletelve
bors, olívaolaj
salátalé: ecet (sima vagy tárkony), édesítőszer vagy cukor, víz

Az összevágott káposztát és tálban összekeverjük a hagymafélékkel, meglocsoljuk olívaolajjal és felöntjük salátalével. Megszórjuk őrölt borssal és legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük. 
Jó étvágyat!


Megjegyzések