Csirke sajtmártással

Egy jó sajtmártással a tarsolyunkban sokféle ételt készíthetünk. Nyakon önthetünk vele egy adag csirkét - ahogy én is tettem ma - tésztát, zöldségeket, amit aztán a sütőben még összesüthetünk és még sorolhatnám. Hétköznapra is tökéletes, mert alig 20-30 perc alatt remek vacsora lehet belőle. És ami még isteni benne, hogy különböző sajtokkal készítve számos módon variálható.
Én ma ebédre grillezett csirkemellel bolondítottam meg.

Hozzávalók: 1 bőséges adaghoz
1/2 csirkemell csíkokra vágva
sült csirke fűszerkeverék

A sajtmártáshoz:
2 gerezd fokhagyma összezúzva
2 ek liszt
2 dl meleg tej
2 marék reszelt trappista sajt (ez van itthon, de imádom füstölt sajttal is)
só, bors, szerecsendió
1 ek. vaj, olaj

A befűszerezett csirkemell csíkokat egy teflon serpenyőben néhány perc alatt szép aranybarnára sütjük, majd félretesszük. 
A sajtmártáshoz a vajat és az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne zúzott fokhagymát, megszórjuk a liszttel, jól elkeverjük és lassan felöntjük a forró tejjel. Csomómentesre elkeverjük, célszerű egy habverővel, sózzuk borsozzuk, reszelt szerecsendióval fűszerezzük . Felforraljuk és annyi hideg tejet öntünk még hozzá, amíg mártás sűrűségű nem lesz. Ekkor belekeverjük a 2 marék reszelt sajtot és beletesszük a kész csirkemell csíkokat és kész. Bármilyen köret illik hozzá.
Ha többféle sajtból készítjük, akkor az össz sajtmennyiség legyen a 2 marék. Tej helyett hígíthatjuk tejszínnel, tehetünk bele a főzés végén 1 tojássárgáját is, kinek mi van otthon :) Próbáltam már úgyis, hogy fél deci száraz fehérborral öntöttem fel, tényleg csak a képzelet szab határt. Remek alapmártás, amit kedvünk szerint variálhatunk.
Jó étvágyat!

Megjegyzések