Marhahús meggymártással

 

Gyerekkori nagy kedvencem. Számomra ez egy igazi klasszikus, nem az igazi másfajta hússal, vagy más körettel. Ez pont így jó, ahogy van.
Marhahúst nálunk csak én eszem, így akkor készítem el ezt az ételt, ha marha is kerül a húslevesbe. Akkor mentek magamnak pár szelet főtt húst és elkészülhet végre a meggymártás is hozzá. A mártás kb annyi idő alatt meg van, amennyi idő alatt megfő pár szem burgonya.

A meggymártás hozzávalói: 1 bő adag

20 dkg fagyasztott megy (nyáron persze friss)
3,5 dl víz
2-3 ek cukor
1 kk őrölt fahéj
4-5 db szegfűszeg
1 vastag karika citrom

A sűrítéshez:
1 ek kukoricakeményítő
fél dl víz
1 dl főzőtejszín
 
A mártás hozzávalóit feltesszük főni, forrástól számítva, alacsonyabb lángon még 5 percig főzzük. Eközben csomómentesre kikeverjük a kukoricakeményítőt a vízzel, mehet bele a tejszín is. Ha megpuhult a meggy, akkor a főzőlevéből pár evőkanállal teszünk a tejszínes keverékhez - hőkiegyenlítés gyanánt - jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a meggyhez.  Néhány pillanat alatt besűrűsödik és már tálalhatunk is.

Jó étvágyat hozzá!



Megjegyzések