Beluga lencse, sült zöldségek, lazac, avokádókrém

A feketelencse vagy más néven beluga lencse egy ideje már foglalkoztat és miután most sikerült beszereznem, ami már nem igazán kihívás, mert delikáteszben, nagyobb fűszerboltban már megvásárolható, eljött az ideje hogy készítsek belőle valami egyszerű, de nagyszerű fogást. 
Nevét a beluga tokhal ikrája után kapta, ezért kaviárlencsének is nevezik, fekete, aprószemű, fényes, feszes héjú, mint a kaviár. Főzés közben nem esik szét, tartja a formáját, beáztatni sem kell. Az élettani hatásairól nem is beszélve :)



Hozzávalók: 2 adaghoz

10 dkg beluga lencse
1 kisebb édesburgonya karikára vágva
1-1 marék brokkoli és karfiol rózsáira szedve
2 szelet lazac (12-15 dekásak)
1 citrom reszelt héja és leve
3 gerezd fokhagyma
só, bors, majoranna
1 érett avokádó
kis csokor petrezselyem
chilipehely

Először pácoljuk be a lazacot: keverjük össze a citrom reszelt héját, fél citrom levével, reszeljünk bele 2 gerezd fokhagymát, fűszerezzük. Ebbe a páclébe forgassuk bele a lazacszeleteket és tegyük félre 1 órára. 

Az avokádókrémhez egy késes aprítóba tegyük bele az avokádót, facsarjuk rá a megmaradt másik fél citrom levét, adjunk hozzá 1 gerezd fokhagymát és a petrezselymet, sózzuk és borsozzuk és pürésítsük krémesre. Tálalásig tegyük hűtőbe.

A lencsét válogassuk át, szűrőbe téve öblítsük le és sós vízben főzzük meg. Ez a fajta lencse nem fő szét, így a héja roppanós marad, belül viszont puha és krémes.
A rózsáira szedett karfiolt és brokkolit tegyük egy uzsonnás zacskóba, szórjuk bele a felkarikázott édesburgonyát. Locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük chilipehellyel. Majd alaposan rázzuk össze, így a fűszeres olaj minden zöldségdarabot szépen be fog vonni. Sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük úgy, hogy a karfiol és brokkoli rózsák vágott fele legyen a sütőpapíron. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük kb 30 percig, majd vegyük le a hőfokot 160-ra és süssük további 20 percig.

A bepácolt lazacszeleteket tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és 160 fokos sütőben süssük 20 percig a zöldségekkel egyszerre, légkeveréssel.

Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések