Töltött cékla és egyéb finomságok

A céklát imádom, ami nem volt mindig így, de az ember ízlése változik - szerencsére. A töltött cékla ötletét a Bocuse D'or magyar döntőjéből vettem, majdnem mindegyik szakács tányérján szerepelt a cékla, Széll Tamás töltött cékla kompótja érintett  meg leginkább. Nem bonyolítottam túl a történetet, a sült cékla kivájt belsejéből, fűszerekből, borból, almából készítettem egy "tölteléket", amit megfejeltem még némi tejföllel és reszelt sajttal. De konkrétabban...



Hozzávalók:

3 cékla
1 fej fokhagyma
kevés reszelt alma
só, bors, római kömény
balzsamecet
vörösbor
cukor
tejfölt
reszelt sajt

A céklákat és a fokhagymát külön külön alufóliába (kevés olívaolaj és só társaságában) csomagoltam és 1 órán át a sütőben sütöttem. Mikor kihűlt megpucoltam a céklát, az alját és a tetejét egyenesre vágtam és óvatosan kivájtam a közepét és apró darabokra vágtam. A sült fokhagymát is megpucoltam.
Egy nyeles láboskában kevés olívaolajon elkezdtem összefőzni a sült fokhagymát a cékla darabkákkal, a reszelt almával. Ízesítettem a fűszerekkel, kevés vörösbort és balzsamecetet adtam hozzá. Ezzel a töltelékkel töltöttem meg a céklákat, 1-1 kanál tejfölt és reszelt sajtot tettem a tetejére. Előmelegített 170 fokos sütőben kb 20 percig sütöttem.
 
Sajttal töltött csirkemellel és tepsiben sült burgonyával kínáltam.

Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések