Almás kenyérfelfújt

A legjobb maradékmentő megoldás, ha száradt kenyér van otthon. 
Kiadós, édes, krémes, finom, egyszerű, tökéletes vasárnapi kényeztetés. Alma nélkül is megállja a helyét, szuper kis finomság.







Hozzávalók:

6-8 szelet kenyér
2 db alma
3 tojás
6 dl tej
3-4 ek cukor
1 vaníliarúd
5-6 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
1 citrom reszelt héja
baracklekvár
1 marék mazsola
vaj

Kivajazunk egy jénait. A kenyér szélét levágjuk, megvajazzuk a szeleteket és baracklekvárral megkenjük. A kenyérszeleteket a lekváros oldalukkal befelé körberakjuk a jénaiba. Az almákat megpucoljuk, kivágjuk a magházát és felszeleteljük, a jénaiba tesszük. Megszórjuk mazsolával és reszelt citrom héjjal. 
A tojásokat kikeverjük a cukorral és hozzáadunk 1 deci tejet. A maradék tejet felforraljuk fahéj rúddal,  szegfűszeggel és a vanília rúd kikapart magjaival. A felforrt tejből 1 merőkanálnyit a tojásos-cukros-tejhez adunk, elkeverjük (hőkiegyenlítés), majd a keverékhez hozzáöntjük a maradék forró tejet -persze a fűszereket előbb kihalásszuk, vagy egyszerűen szűrőn át adjuk hozzá a keverékhez - és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Forralni viszont nem szabad, mert akkor megfő benne a tojás.

Ha kellő sűrűségű a sodó, akkor a jénaiba öntjük úgy hogy ellepje a kenyér szeletkéket. A jénait egy tepsibe tesszük és annyi vizet öntünk a tepsibe, hogy a jénai feléig érjen a víz. Előmelegített 170 fokos sütőben 45 percig sütjük.

Jó étvágyat hozzá!



Megjegyzések