Thai tenger gyümölcsei leves

Halászlé helyett idén karácsonykor ezt a levest készítettem el. Én személy szerint imádom a tengeri herkentyűket, életem párjának meg ideje volt megkóstolni ezeket. Kicsit izgultam mit fog hozzá szólni, miután megette, repetázni szeretett volna és közölte, hogy ezt a levest vegyük fel a repertoárba. Szerintem ízlett neki! :) Édesapám szintén nagy herkentyű kedvelő, felőle nem volt kétségem, ami be is igazolódott.
Tényleg nagyon finom és roppant egyszerű az elkészítése is. Szerintem sokan megijednek attól, hogy thai: biztos bonyolult, macerás, sokféle fűszer kell bele, amit beszerezni problémás stb. Tévedés. Igazából 3 alapeleme van ennek az étel: a tengeri herkentyűk, a curry paszta és a kókusztej. Lehet hogy a sarki kis boltban nem kapunk curry pasztát, de számtalan olyan üzlet létezik már, ahol minden beszerezhető. De lássuk a receptet:

50 dkg tenger gyümölcs, de készíthetjük csak garnélarákból is
2 szál újhagyma karikára vágva
2 gerezd fokhagyma lereszelve
2 centi gyömbér lereszelve
2 tk vörös curry paszta
4 dl kókusztej
5 dl víz vagy alaplé
halszósz, citromlé

Szobahőmérsékleten felengedjük a fagyasztott tenger gyümölcseit. Kevés vajon megfuttatjuk az újhagymát, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és a gyömbért is, illetve a curry pasztát. Ahogy megérezzük a fűszerek illatát, beletesszük a herkentyűket, átkeverjük és felengedjük az alaplével és beletesszük a kókusztejet is. Felforraljuk, halszósszal és kevés citrom levével ízesítjük és már tálalhatjuk is. Tálaláskor szórjuk meg friss újhagymával, paradicsomkockákkal.
Jó  étvágyat hozzá!


Megjegyzések