A sütőtök
Az igazi téli eleség. Nem telik el olyan hét,
hogy ne készítenék belőle valamit. Egyrészt nagyon szeretem, másrészt
egészséges is: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin,
biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának
köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.
A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek
kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses
megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások
kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti
az asztma rohamokat.
Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a
pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban
hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást
eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj
működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával
csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.
A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén
fogyókúrázóknak is ideális!
Sokféleképpen felhasználható, én leginkább levesnek szeretem, vagy egyszerűen
csak megsütve...
Megjegyzések
Megjegyzés küldése