Sárgarépafőzelék kicsit másképp

A sárgarépa jó. Krémlevest már készítettem belőle, isteni volt. A főzelék gondolata is ott motoszkált már egy ideje, Anyukám gyakran készíti, igaz ő klasszik változatot. Én most valami másra vágytam, így jött a currys, kókusztejes verzió. Lisztmentes, mivel saját magával sűrítettem. 
Korianderlevéllel is készíthető, biztos pikáns lesz....isten mentsen meg engem tőle... :D no de hát ízlések és pofonok. Egy biztos, a curry, a kókusztej, a citrom vagy lime és a korianderlevél működik együtt. Én akkor is petrezselyemmel készítem ;)


Hozzávalók: 2 adaghoz

fél kg sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
2,5 dl alaplé
nagy marék aprított petrezselyem
vaj, olívaolaj
só, bors
1 kk currypor
édesítőszer vagy cukor - ki mit használ
fél citrom leve (ha koriandert használunk, akkor lime-ot javasolnék)
2 dl kókusztej

A vaj - olívaolaj keverékén megdinszteljük a karikára vágott sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk,  hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a curryt és a petrust is. Felöntjük az alaplével, éppen hogy csak ellepje a répát. Fedő alatt főzzük kb 20 percig, amíg a répa megpuhul. A főzelék pikantériáját a só - édesítőszer (cukor) - citromlé hármasa adja, itt már lehet édesíteni, citromozni.

Ha megpuhult a répa, a harmadát kimerjük és egy botmixerrel pürésítjük, ezzel sűrítjük a főzeléket. Mehet vissza a sárgarépapüré a lábosba, belekeverjük a kókusztejet is, egyet forralunk rajta, kóstolás, hogy kell-e még bele a só - cukor - citromlé hármasából valami és kész.  

Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések