Magyaros gombaleves vajgaluskával
Ezt a receptet Petrának ajánlom... a minap beszéltünk telefonon és említette, hogy előszeretettel böngészi a receptjeimet. Sőt! El is készíti és ízlik a családnak! Köszii! Ennél jobb visszaigazolásra nem is vágyom. Mondtam is neki, hogy a következő receptet neki ajánlom, íme :) Hajrá Petra! :)
Hozzávalók:
50 dkg gomba szeletekre vágva
1 kisebb vöröshagyma apró kockára vágva
2 kisebb sárgarépa felkarikázva
1 fehérrépa hasábokra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors, kakukkfű, pirospaprika, vágott petrezselyem
2 ek tejföl
1 ek keményítő
olaj
Vajgaluskához:
1 tojás
1 ek vaj
liszt
só
Olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és a hasábokra vágott fehérrépát (mi nem szeretjük a fehérrépát, így mikor elkészül a leves könnyen ki tudom belőle halászni, persze aki szereti, az karikára vágva adja hozzá), átforgatjuk és közepes lángon 10 percig dinszteljük.
Mehet bele a szeletelt gomba és zúzott fokhagyma, pirítjuk kicsit, majd megszórjuk a pirospaprikával és felöntjük 1,2 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, kevés kakukkfűvel ízesítjük és kis lángon főzzük kb 15 percig. Ha már fél puha a répa, akkor jöhet a vajgaluska: a tojást elkeverjük a vajjal, kevés sóval és annyi liszttel, hogy egy sűrűbb galuska tésztát kapjunk.
Az éppen csak forrásban lévő levesbe szaggatjuk. Emlékszem kamaszként valahogy mindig hatalmas galuskákat gyártottam. Anyukám fél szemmel mindig figyelt és szólt, hogy aprócska galuskát szaggassak, mert a levesben megdagad. Tehát, próbáljunk meg kicsi galuskákat szaggatni, különben ormótlan gubicsok lesznek :) A kis kanalat először mártsuk bele a levesbe és úgy kezdjük el szaggatni a galuskát, így kevésbé ragad majd a tészta a kanálra.
Ha már kis kanál, én mokkáskanalat használok:
Galuskamérettől függően 5-7 percig főzzük. A tejfölt és a keményítőt összekeverjük és hozzáadunk néhány evőkanál levest, kikeverjük és a levesbe öntjük. Végül durvára vágott petrezselymet szórunk a levesbe és tálalunk.
Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése