Babka - a jeruzsálemi csokoládés kalács
Egyetlen szóval jellemezném: szerelem. Ez a kalács mindent visz, az idei karácsony sztárja lett. Tény, hogy nem egy diétás történet, bár el lehet készíteni cukormentesen, egészségesebb lisztekből is, de én most az eredetivel indítottam, igaz így is kevesebb cukrot használtam. Lehet, hogy majd egyszer "eljátszom" a light-os verzióval.
Hozzávalók: 2 kalácshoz
Tészta:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
2 ek szárított élesztőpor
1 tk só
1 citrom reszelt héja
3 egész tojás
1,2 dl hideg víz
15 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez
Töltelék:
15 dkg olvasztott étcsokoládé
12 dkg olvasztott vaj
5 dkg porcukor
3 dkg keserű kakaópor
1 tk só
10 dkg dió, durvára vágva - én most török mogyorót használtam
Tetejére szirup:
20 dkg cukor
1,5 dl víz
A tésztát is és a tölteléket is előző este
érdemes előkészíteni. A tésztához egy nagy keverőtálba tesszük a
lisztet, a kristálycukrot, az élesztőport, a sót, a reszelt citromhéjat, hozzáadjuk a tojásokat és a
vizet. Elektromos kézimixer dagasztókarjával összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig
keverjük, amíg a tészta szépen összeáll. Bucit formázunk belőle, és egy
kiolajozott tálban, lefedve, éjszakára (de legalább néhány órára) a
hűtőbe tesszük, reggelre pont megkel.
A tölteléket is előkészítjük: vízgőz fölött
felolvasztjuk együtt a feldarabolt csokoládét és vajat. Tálkában
csomómentesen összekeverjük a porcukrot, a kakaóport és a sót. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és vajat,
összekeverjük. Hűtőbe tesszük. (másnapra megdermed, úgyhogy vízgőz
fölött, kicsit fel kell melegíteni, hogy kenhető, de nem
folyós masszává olvadjon vissza.) Másnap reggel a tésztát (és a
tölteléket is) két részre osztjuk. Az egyik bucit lisztezett gyúródeszkán
40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a csokis töltelék felével,
megszórjuk a durvára vágott dióval vagy mogyoróval.
Hosszában, bejgli-szerűen feltekerjük. Most éles késsel hosszában
félbevágjuk, majd hosszában, szorosan összefonjuk.
Óvatosan áthelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyér formába.
Megismételjük a másik adag tésztával és töltelékkel. Huzatmentes helyen 1
óráig kelesztjük. 190C fokos sütőben 30 percig sütjük.
Közben kis
lábasban összeforraljuk a cukrot és a vizet, langyosra hűtjük, majd a
forró kalácsot ezzel meglocsoljuk. Teljesen kihűtjük, úgy szeleteljük.
Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése