Az én szabolcsi töltött káposztám

Tény, hogy nagyon szeretem a savanyú káposztát és mindent, amit belőle lehet készíteni. Karácsonykor alapételnek számít nálunk a töltött káposzta, sokkal inkább, mint a halászlé vagy kacsacomb. Ritkán fagyasztok kész ételt, de a töltött káposzta az kivétel, ha marad 1-2 adagnyi, akkor simán megy a jégre és néhány hét múlva boldogan olvasztom ki és falatozom napokon keresztül. 



Hozzávalók: 18-20 töltelék

10 db káposztalevél
1,5 kg szálas káposzta
50 dkg pulykamell
15 dkg kolozsvári szalonna
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
5 ek rizs
20 dkg füstölt tarja kockára vágva
1 szál parasztkolbász felkarikázva
5 dl passzírozott paradicsom
1 kis konzerv sűrített paradicsom
1 L víz
1 tk őrölt kömény
2 tk pirospaprika
só és bors

A káposztaleveleket hosszában kettévágjuk és vastag középső részét kivágjuk. Aprítógépben "ledaráljuk" a pulykamellet és a kolozsvári szalonnát a hagymákkal együtt. Ha a szalonnát összedolgozzuk a hússal, akkor nem csak ízesebb lesz, hanem kevésbé érezzük száraznak is. Hozzáadjuk a rizst, fűszerezzük és alaposan összegyúrjuk. Az előkészített káposztaleveleket megtöltjük és szorosan, de a rizsnek helyet hagyva, becsomagoljuk.

Egy kancsóban összekeverjük a passzírozott és konzerv paradicsomokat a vízzel. 

Egy nagyobb fazék aljára teszünk egy réteg szálas káposztát, arra mehet egy réteg töltelék, néhány karika kolbász és tarjakocka kíséretében, ráöntünk a paradicsomos keverékből is egy "adagot". Addig folytatjuk így a rétegezést, amíg van hozzávaló. 

Fedő alatt felforraljuk, majd alacsony hőmérsékleten 2 órán keresztül főzzük. Végül fedő nélkül főzzük még 30 percig. Tejföllel kínáljuk.

Jó átvágyat hozzá!

Megjegyzések