Szalagos fánk

Életem első szalagos fánkja és tökéletes lett. Nem szívta meg magát olajjal, kívül ropogós, belül puha, egyszerűen isteni. A tészta receptjét a klasszikusnak tekinthető Horváth Ilona szakácskönyvben találtam, ez a könyv egy alap darab. 





 
 
Hozzávalók: 14 - 15 db

25 dkg liszt
2 dkg élesztő
3 dkg porcukor
3 dkg vaj
1 tojássárgája
1/2 L tej

Én instant élesztőt használtam, de rendes élesztővel is dolgozhatunk. Ha így teszünk, akkor először a kovászt készítsük el az élesztő, 1,5 dl tej, 1 kanál porcukor és 2 kanál lisztből. Ha instant élesztőt használunk, akkor keverjük el 1,5 dl tejjel. 

A maradék porcukrot keverjük ki a tojássárgájával, adjuk hozzá a kovászt, a vajat, a lisztet, egy csipet sót és annyi langyos tejet, hogy egy kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal vagy robotgéppel alaposan dagasszuk ki, szórjuk meg liszttel a tetejét, egy konyharuhával takarjuk le és langyos helyen kelesszük a másfélszeresére.

Lisztezett felületre borítsuk ki a tésztát, kézzel ujjnyi vastagra nyomkodjuk szét a tésztát.  Fánkszúróval, vizes pohárral szaggassuk ki a tésztát, lisztezett deszkán, letakarva még egy fél órát pihentessük. 

Bő, közepesen meleg olajban süssük ki, a megkelt fánk teteje kerüljön az sütéskor alulra. Fedő alatt süssük 1 percig, majd fordítsuk meg és fedő nélkül még kb 1 percig. Alaposan csepegtessük le a fánkról a felesleges olajat. Még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral. Kínálhatjuk baracklekvárral, csoki pudinggal, amivel csak szeretjük.

Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések