2017. július 29., szombat

Irány Mexikó! - Csirkés fajitas, házi tortilla, paradicsom salsa, guacamole...

Az olasz és indiai ízvilág mellett, a mexikói is a top háromban van nálunk. Annyi íz van ebben a konyhában, hogy egyszerűen felrobban a szád.És most nem a chili erejére gondolok.... :) 


Eddig örök mumus volt nálam a házi tortilla, számos receptet kipróbáltam, egyik sem volt az igazi, eddig. Köszi Street Kitchen, ez tényleg tuti.

Hozzávalók:
6 db tortillához:
18,5 dkg liszt
1/2 tk sütőpor 
1/2 tk só 
1,25 dl langyos víz 
4 cl étolaj

Az összes alapanyagot alaposan összedolgozzuk, erre kiváló egy fakanál, majd liszttel megszórjuk a tetejét és 10 percre félretesszük. Ezalatt bepácoljuk a csirkét. 
A pihentetett tésztát lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, majd 6 db gombócot formálunk belőle és 1-2 mm vastagra nyújtjuk a gombócainkat. Száraz forró serpenyőben néhány perc alatt mindkét oldalát megsütjük. A kész tortillákat nedves konyharuhába tesszük és tálalásig ott is tartjuk.

Csirke fajitashoz: 
30 dkg csirkemell filé csíkokra vágva 
1/2 tk őrölt füstölt paprika 
1/2 tk őrölt koriander mag 
1/2 tk őrölt római kömény 
1 ek olaj 
1/2 lime frissen facsart leve 
 
bors 
4 gerezd zúzott fokhagyma  
Sütéséhez:
1/4 narancs frissen facsart leve 
2 ek étolaj

A csíkokra vágott csirkét az összes fűszerrel, olajjal, lime levével és fokhagymával összekeverjük és ezt is félretesszük 10 percre. 
Amíg pácolódik a hús, egyforma csíkokra vágjuk a paprikákat és daraboljuk a lilahagymát, az alábbi mennyiségben:

1/2 zöld kaliforniai paprika 
1/2 sárga kaliforniai paprika 
1/2 piros kaliforniai paprika 
1 jalapeno paprika - ízlés kérdése szerintem 
1 lilahagyma 

Elkészítjük a salsát: egy késes aprítóba dobáljuk és darabosra zúzzuk: 
1 nagyobb paradicsom 
4-5 koktélparadicsom 
1/2 lilahagyma 
1/2 chili paprika 
1/2 csomó friss koriander (szára is) - mivel ez az egyetlen zöldfűszer, amivel ki lehet engem kergetni a világból... én friss petrezselymet használtam 
1/2 lime frissen facsart leve 
 
bors 
1 gerezd fokhagyma

A guacamoléhoz: 
1 nagy érett avokádó 
1/4 vöröshagyma 
1/2 lime frissen facsart leve 
1 kis csomó koriander (szára is) - avagy petrezselyem, tudom totál más íz....
kevés só

Villával összetörjük az avokádót, belereszeljük a hagymát, sózzuk, belekeverjük a lime levét és a koriandert. Ennyi. :)

A bepácolt csirkét 2 ek felhevített olajon megpirítjuk, miközben sül, ráfacsarjuk egy fél narancs levét. Ha megsült, kiszedjük a serpenyőből. Ugyanebbe a serpenyőbe öntünk egy kevés olajat és rádobjuk a zöldségeket. Nem sózzuk, mert levet ereszt, majd a végén, csak pirítjuk. Ha ezzel is megvagyunk, mehet vissza a serpenyőbe a csirke, jól összeforgatjuk a zöldségekkel és már tálalhatunk is. A reszelt sajtról se feledkezzünk meg! :)

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése