Ötfűszeres almás pite


Imádom!!!! 

Az egyik kedvenc süteményem új köntösben: kínai ötfűszer keverékkel ízesített alma, finom omlós tésztaágyon narancsos sajtkrémmel. Egyszerű és zseniális. 

Az eredeti recept mascarpone-t ír, de annak hiányában a natúr sajtkrém is tökéletesnek bizonyult.



Hozzávalók:

30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojás
7 közepes db alma
3 ek barna cukor
kínai ötfűszer-keverék ízlés szerint
15 dkg dió
15 dkg mascarpone
2 evőkanál narancslé
0.5 narancsból nyert narancshéj
2 ek porcukor

A lisztet összeszitáljuk a porcukorral, hozzáadjuk az apró kockára vágott vajat. Elmorzsoljuk a vajat a lisztes keverékkel. Hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk a tésztát, majd fóliába tekerve legalább fél órát a hűtőben pihentetjük.

Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és lereszeljük. A lereszelt almát elkeverjük a cukorral, állni hagyjuk 15 percet, majd egy tálba kinyomkodjuk a levét.

Az almát száraz serpenyőbe tesszük, kínai ötfűszer-keverékkel ízesítjük és hozzáöntünk keveset az alma levéből és elkezdjük párolni.
Az alma dinsztelése alatt folyamatosan adagolunk hozzá a levéből, így nem fog odaégni és szaftosabb marad.

Ha az alma megpárolódott, akkor összeállítjuk a pitét. A tésztát a piteforma nagyságának megfelelő méretűre nyújtjuk. A tésztát belesimítjuk a formába, sütőpapírt terítünk rá, majd sütőbabbal megtöltjük.175 fokos sütőben, 10 percig elősütjük.

Az elsősütés után az almával megtöltjük a tésztát, a tetejét megszórjuk durvára tört dióval és 25 perc alatt készre sütjük.

A sütés alatt elkészítjük a krémet: ehhez a mascarpone-t összekeverjük a narancs héjával és levével. Kevés porcukorral ízesítjük.

A pitét a mascarpone habbal tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések