Benedek tojás
A legszuperebb reggeli, melynek az eredetére
vonatkozóan különböző elméletek vannak:
A pletyka szerint a Benedek tojást a híres wall
street-i tőzsdeügynöknek, Lemuel Benedict-nek köszönhetjük. Ő ugyanis, egyik
reggel (1894-ben), amikor betért a new yorki Waldorf Hotelbe, vajas pirítóst,
buggyantott tojást, sült szalonnát, és hollandi mártást rendelt, hogy
mihamarabb megszabaduljon a másnaposságától. Oscar Waldorfnak annyira
megtetszett az öreg bankár új étel kombinációja, hogy másnap a reggeli és a
brunch ajánlatban már Benedek tojása néven kínálta a vendégeknek. A
hozzávalókat egy kicsit átalakította, sonkával helyettesítette a szalonnát és
angol muffinnal a pirítóst. Az egyik történet szerint így indult a Benedictről
elnevezett buggyantott tojás karrierje.
Egy másik történet szerint Mr. és Mrs.Benedict az
alsó Manhattani Delmonico's-nál ebédelt minden szombaton, és a pincér ezt az
ételt javasolta: muffin-sonka-tojás-hollandi mártás- annyi különbséggel, hogy
szarvasgomba is került a tetejére.
Szerintem mindegy is melyik történet az igaz, a
lényegen nem változtat: szuper reggeli! Őszintén szólva éhesebb voltam annál,
hogy nekiálljak angol muffint sütni, így maradt a pirítós...
Hozzávalók:
A hollandi mártáshoz:
1 tojás sárgája6 dkg olvasztott vaj
1-2 ek víz
só, bors, cayenne-i bors
pár csepp citromlé
A buggyantott tojáshoz:
2 egész tojás
1 tk ecet
só
Frissen őrölt bors
Néhány szelet bacon
Először kisütöttem a bacont majd ugyanabban a
serpenyőben a bacon zsiradékán átpirítottam a kenyér szeletkémet.
Eközben a hollandi mártáshoz egy lábosban vizet
forraltam,mert a tojás sárgáját vízgőz felett kell habosra keverni, hozzáadjuk
az 1-2 evőkanál vizet is és tovább habosítjuk. Majd a tűzről levéve fokozatosan
hozzákeverjük az olvasztott vajat, citromlével ízesítjük és sózzuk. Tálalásig
melegen tartjuk.
Jöhet a buggyantott tojás, melyhez 2 lábaskában
vizet forralunk, az egyikbe tesszük az ecetet, a másikat sózzuk. Mikor felforrt
a víz, akkor kicsit visszavesszük a tűzerőt és az egész tojásokat egyenként egy
merőkanálba ütjük, vigyázva hogy a sárgája egészben maradjon. A merőkanalat
beleengedjük az ecetes vizű lábosba és óvatosan kicsúsztatjuk belőle a tojást.
Evőkanál segítségével formázzuk a tojás fehérjét. Kb 2 perc után egy
szűrőkanállal óvatosan átemeljük a tojást a sós vízbe, belemerítjük (így nem
esz ecetízű a tojás) majd kivesszük és lecsepegtetjük. A másik tojással
ugyanígy járunk el.
Az összeállítás: a pirítósra halmozzuk a bacont,
ráhelyezzük a buggyantott tojásokat, meglocsoljuk a hollandi mártással, megszórjuk
frissen őrölt borssal és tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése