Benedek tojás


A legszuperebb reggeli, melynek az eredetére vonatkozóan különböző elméletek vannak:

A pletyka szerint a Benedek tojást a híres wall street-i tőzsdeügynöknek, Lemuel Benedict-nek köszönhetjük. Ő ugyanis, egyik reggel (1894-ben), amikor betért a new yorki Waldorf Hotelbe, vajas pirítóst, buggyantott tojást, sült szalonnát, és hollandi mártást rendelt, hogy mihamarabb megszabaduljon a másnaposságától. Oscar Waldorfnak annyira megtetszett az öreg bankár új étel kombinációja, hogy másnap a reggeli és a brunch ajánlatban már Benedek tojása néven kínálta a vendégeknek. A hozzávalókat egy kicsit átalakította, sonkával helyettesítette a szalonnát és angol muffinnal a pirítóst. Az egyik történet szerint így indult a Benedictről elnevezett buggyantott tojás karrierje.
Egy másik történet szerint Mr. és Mrs.Benedict az alsó Manhattani Delmonico's-nál ebédelt minden szombaton, és a pincér ezt az ételt javasolta: muffin-sonka-tojás-hollandi mártás- annyi különbséggel, hogy szarvasgomba is került a tetejére.
Szerintem mindegy is melyik történet az igaz, a lényegen nem változtat: szuper reggeli! Őszintén szólva éhesebb voltam annál, hogy nekiálljak angol muffint sütni, így maradt a pirítós...

Hozzávalók:

A hollandi mártáshoz:
1 tojás sárgája
6 dkg olvasztott vaj
1-2 ek víz
só, bors, cayenne-i bors
pár csepp citromlé

A buggyantott tojáshoz:
2 egész tojás
1 tk ecet


Frissen őrölt bors

Néhány szelet bacon

Először kisütöttem a bacont majd ugyanabban a serpenyőben a bacon zsiradékán átpirítottam a kenyér szeletkémet.
Eközben a hollandi mártáshoz egy lábosban vizet forraltam,mert a tojás sárgáját vízgőz felett kell habosra keverni, hozzáadjuk az 1-2 evőkanál vizet is és tovább habosítjuk. Majd a tűzről levéve fokozatosan hozzákeverjük az olvasztott vajat, citromlével ízesítjük és sózzuk. Tálalásig melegen tartjuk.
Jöhet a buggyantott tojás, melyhez 2 lábaskában vizet forralunk, az egyikbe tesszük az ecetet, a másikat sózzuk. Mikor felforrt a víz, akkor kicsit visszavesszük a tűzerőt és az egész tojásokat egyenként egy merőkanálba ütjük, vigyázva hogy a sárgája egészben maradjon. A merőkanalat beleengedjük az ecetes vizű lábosba és óvatosan kicsúsztatjuk belőle a tojást. Evőkanál segítségével formázzuk a tojás fehérjét. Kb 2 perc után egy szűrőkanállal óvatosan átemeljük a tojást a sós vízbe, belemerítjük (így nem esz ecetízű a tojás) majd kivesszük és lecsepegtetjük. A másik tojással ugyanígy járunk el.
Az összeállítás: a pirítósra halmozzuk a bacont, ráhelyezzük a buggyantott tojásokat, meglocsoljuk a hollandi mártással, megszórjuk frissen őrölt borssal és tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések