Zöldbabfőzelék
Ha rangsorolnom kellene a főzelékeket, akkor az első 5-ben biztosan benne
lenne a zöldbab. Szeretem az enyhén édeskés-savanykás ízét, az iskolai menzán
egészen jól készítették és mindig sertéspörkölt volt hozzá. Manapság a sertést
hanyagoljuk, a férjem tükörtojással szereti, én amit épp találok a hűtőben: sült
virsli, fasírt, csirkefalatka, bármi. Néha előfordul, hogy főzeléknek indul, de
aztán leves lesz belőle, sokszor nem találom el a víz mennyiségét, és túl híg
lesz. Mivel nem szeretem ahogy sűríteni rántással, habarással, akkor inkább
levesnek esszük. Nem csinálunk ebből problémát.
Hozzávalók:
1 kg sárgahüvelyű zöldbab
1 közepes fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
Só, bors,pirospaprika
Cukor,ecet, petrezselyem
A zöldbabot annyit hideg vízben tesszük fel főni, ami éppen csak ellepi,
megsózzuk. A hagymát apró kockára vágjuk. Ha a zöldbab már majdnem megpuhult,
akkor készítünk egy hagymás – fokhagymás rántást, amivel besűrítjük a
zöldbabot. Cukorral és ecettel ízlésünk szerint édesítjük-savanyítjuk. Szükség
szerint még sózzuk, borssal és vágott petrezselyemmel ízesítjük. A végén kevés
tejfölt is adhatunk hozzá.
Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése