2012. március 31., szombat

A rakott kel

Ha rangsorolnom kellene a kedvenc rakott ételeimet, erős küzdelem lenne az első helyért... Egyszerűen imádom mindegyiket, így a rakott kelt is. Sajnos a férjem nem annyira rajong érte, a minap is kérdezte hogy miért pont ezt tervezek főzni. A válasz egyszerű volt: mert szeretem. Nem volt további kérdése.. :)

Hozzávalók: 
1 fej kelkáposzta
50 kg darált pulykahús
2 fej hagyma felkockázva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
só, bors, pirospaprika
1,5 adag félig főtt rizs
1 nagy pohár tejföl
reszelt sajt

A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk és több adagban forrásban lévő vízben félpuhára főzzük, majd jól lecsepegtetjük. Közben a rizst feltesszük főni, de tényleg csak félig főzzük meg, mert miután összeállítottuk az ételt, a sütőben még lesz lehetősége mindennek végleg megpuhulnia. Illetve a darált húsból pörköltet főzünk. Miután már minden főbb alkotóelemet elkészítettünk, fogunk egy tepsit vagy jénait, kicsit kiolajozzuk és kezdődhet a rétegezés: alulra kelkáposzta - rá a rizs fele- arra a pörkölt fele - mindezekre a tejföl fele. Jöhet egy újabb réteg kelkáposzta - rizs - pörkölt - majd a tetejére már csak egy réteg kelkáposzta és tejföl kerül. Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 30 percig sütjük. Reszelt sajttal alaposan megszórjuk és visszatesszük a sütőbe, míg szépen megpirul a sajt. Tejföllel kínáljuk.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése