Zellerkrémleves

Szintén az egyszerű, de nagyszerű levesek egyike. Amellett hogy gyorsan elkészíthető és ízletes, maga a zeller immunerősítő és afrodiziákum is egyben. A zeller gazdag rostokban és mivel a kalóriaértéke alacsony, így ideális táplálék diétázóknak - így nekünk is.

Hozzávalók:
1 db zeller
1 db burgonya
tejszín / tejföl / joghurt - ki mit szeret
ételízesítő,bors, szerecsendió
pirított rozskenyérkocka

A zöldségeket megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Megszórjuk ételízesítővel és borsozzuk, majd fedő alatt puhára főzzük. Amíg fő, addig lehet bíbelődni a kenyérrel, én apró kockára vágva szeretem. Ha megpuhultak a zöldségek, jöhet a botmixer, alaposan "ledaráljuk" és mehet vissza a fazék a tűzhelyre. Ha túl sűrű az alap, egy kevés vízzel hígíthatjuk. Beletesszük a selymesítőt, ami jelen esetben a joghurt, megszórjuk kevés szerecsendióval, forralunk rajta még egyet és kész. Pirított kenyérkockával kínáljuk.

Pirított kenyérkocka:
2-3 szelet rozskenyér kettőnknek általában elég. A legjobb, ha egy kicsit szikkadt. A felkockázott kenyeret kevés olívaolajon egy közepesen meleg serpenyőben, több részletben megpirítom. Ez türelem játék, mert tényleg alacsony hőfokon érdemes készíteni, különben megég a kenyér. Ha nincs hozzá türelmem, akkor egyszerűen a kenyérpirítót használom... de érdemes gyakorolni a türelmet, egyesével forgatni a kiskockákat, hogy minden oldala szép aranybarnára piruljon, mert remek íze van. Én magában is szeretem leves nélkül....
Jó étvágyat!


Megjegyzések