2011. december 3., szombat

Tárkonyos raguleves

Ez egy igazán tartalmas leves, és nem szabad belőle keveset készíteni, mert úgysem lesz elég. Másnap mindig finomabb, mert jót tesz neki az állás, összeérnek az ízek. Készíthetjük csak zöldségekből is, de tehetünk bele pulykamell kockákat vagy csirkemájat. Ami van :-) Ennek a levesnek a lényege, hogy a végtelenségig variálható, csak arra kell figyelni, hogy a zöldségekből ugyanannyi kerüljön bele.

Hozzávalók:
1 vöröshagyma kockára vágva
3 sárgarépa felkarikázva
2 fehérrépa, mivel mi nem esszük meg, egészben hagyom és a főzés végén egyszerűen megválok tőle...
20 dkg kelbimbó - elhagyható
20 dkg zöldborsó
20 dkg burgonya kockára vágva
20 dkg gomba felszeletelve
ételízesítő, bors, sok sok tárkony
kevés citrom
tejszín vagy tejföl

Kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát, ha hússal készítjük, akkor most tesszük bele, kicsit lepirítjuk és jöhetnek a zöldségek puhulási sorrendben: répák-kelbimbó-zöldborsó, fűszerezzük és fedő alatt kevés vízzel pároljuk. Amikor már félig puhák a zöldségek, mehet bele a gomba és a burgonya, és ilyenkor szoktam beletenni a májat. Pótoljuk a vizet, folyamatosan, de ügyeljünk rá, hogy a ragu jellege megmaradjon. Amikor minden megpuhult behabarjuk, kevés citromot facsarunk bele, ami pikánsabbá teszi a levest, újraforraljuk, ha szükséges után fűszerezzük és kész. Én még a végén is teszek bele tárkonyt.
Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése