Savanyú káposztaleves sült virslivel

Imádom ezt a levest (is), szeretem a savanykás ízét, az egyszerűségében rejlő nagyságot. Fél kiló savanyú káposztából és egy csomag virsliből csodás leves készíthető.


Hozzávalók:

1/2 kg savanyú káposzta, összevágva
10 dkg kolozsvári szalonna felkockázva
1 fej vöröshagyma kockára vágva
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 pár virsli felkarikázva
só, bors
őrölt kömény
1-2 babérlevél
pirospaprika
petrezselyem
2 ek liszt
3 ek tejföl
 
Olajon megpirítjuk a szalonnát és a vöröshagymát, majd rádobjuk a fokhagymát is, megszórjuk pirospaprikával összekeverjük és beletesszük a káposztát. Én nem szoktam átmosni a savanyú káposztát, mert pont az ízétől fosztanám meg. Tehát a fazékban van már a káposzta is, jól összekeverjük és annyi vízzel engedjük fel, hogy bőven ellepje. Elvégre levest főzünk. Mehet bele a bors, a kömény és a babérlevél, de a sóval egyelőre várjunk. Lefedve, közepes lángon főzzük, míg a káposzta megpuhul. Eközben a felkarikázott virslit egy serpenyőben megsütjük és félretesszük.
Amint megfőtt a káposzta, a lisztből és tejfölből készített habarással besűrítjük a levest.  Forralunk a levesen még egyet, beletesszük az előzőleg megsütött virslikarikákat, megszórjuk petrezselyemmel és ha szükséges sózunk. Tejföllel kínáljuk.
Jó étvágyat!


Megjegyzések