Dal makhani, az indiai lencsefőzelék

Szeretem a hagyományos babérleveles, csülkös lencsefőzeléket, de mostanában ez mindent visz. Amúgy is nagy kedvencem az indiai konyha, fűszeres, izgalmas és nagyon zöldséges.
Ahány ház, annyi szokás itt is érvényes, mindenki a saját ízlésének megfelelően bánjon a fűszerekkel.



Hozzávalók:
25 dkg fekete lencse 
1 konzerv vörösbab leöblítve és lecsepegtetve
1 fej vöröshagyma kockára vágva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
hüvelykujjnyi gyömbér lereszelve
1 kis paradicsompüré
1 konzerv hámozott paradicsom
só, bors, chili
1 kk kurkuma
1 kk garam masala
1 kk római kömény
1 kk őrölt koriander
vaj
2 dl tejszín

A fekete lencsét leöblítjük és vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és félretesszük.

Vajon megdinszteljük a hagymát a fokhagymát, hozzáadjuk a gyömbért és a só bors kivételével az összes fűszert és a paradicsompürét. Lepirítjuk, majd felöntjük a hámozott paradicsommal, kevés vizet adunk hozzá és addig főzzük közepes lángon, amíg a paradicsom és a hagyma összefő. 

Hozzáadjuk a főtt lencsét és a babot is, sózzuk, borsozzuk, annyi vizet öntünk rá, ami épp csak ellepi és még 10 percig főzzük. Mivel saját magával sűrítjük, kivesszük a harmadát / felét és egy botmixerrel lepürésítjük, visszaöntjük a fazékba. Tejszínnel lágyítjuk, egyet forralunk még rajta és kész. 

Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések