Spenótpestós tészta paradicsommal

Ha kissé túlvásároltuk magunkat spenótból, akkor ez egy nagyon jó mentő ötlet. Az ember azt gondolná, hogy 80 deka spenót nem sok, pikk-pakk el fog fogyni. Főzeléknek tényleg nem sok, de én pont azt nem akartam most belőle készíteni. Majd 1-2 hét múlva, amikor már nem a spenót lesz az első friss zöldség a piacon, akkor ráérek főzeléket készíteni belőle. 
Szóval pár napja már a spenót körül forgott minden tál étel otthon (saláta, spenótos fetás csirke, körözött, omlett) és még mindig volt belőle, szerintem újratermelődött a hűtőben.... :) 

Nálunk nincs pazarlás, nagyon odafigyelünk az alapanyagokra is, nincs túlvásárolva a hűtő, főleg friss dolgokból. Inkább 2-3 naponta beugrom a piacra / boltba, mint hogy valami a kukában végezze.... 

Adva van egy jó adag spenót, akad még medvehagyma is, bazsalikom, így jött a spenótpesto ötlet, gyors, egyszerű és elég menő :)



Hozzávalók:

15 dkg spenót (vastag szárát leszedem)
1 marék bazsalikomlevél
5-6 medvehagyma
3 ek reszelt parmezán
1 gerezd fokhagyma
1-1 ek lenmag, szezámmag
70 ml olivaolaj
só, bors

25 dkg durumtészta, a forma szabadon választott

20 dkg paradicsom
1 fokhagyma
kakukkfű, só, bors
2 ek vaj

A tésztát sós vízben megfőzzük. A pesto hozzávalóit egy késes aprítóba rakjuk és lezúzzuk. Ennyi, nettó 2 perc munka.... Amíg a tészta fő, a paradicsomokat nagyobb darabokra vágjuk, kevés vajon nagy lángon addig pirítjuk a fűszerekkel és az összevágott fokhagymával, amíg megszottyad, majd kiszedjük és félretesszük.

A kész pestot a paradicsomos serpenyőbe tesszük néhány evőkanál (6-7) tésztafőző vízzel együtt, elkeverjük, de már nem hevítjük a serpenyőt. A kifőtt tésztát hozzáadjuk, megszórjuk még egy adag parmezánnal és tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

ui: Halkan megjegyzem, még mindig van spenót.... :)

Megjegyzések