Dubarry csirkemell
Több változata is létezik a Madame Du Barryról elnevezett
karfiolos hússzeletnek, aki egyébként XV. Lajos ágyasa volt.
Az étel készülhet sertés-, borjú- vagy szárnyashúsból
egyaránt, brokkolival vagy anélkül, sonkával vagy füstölt tarjával, de a sajtos
mártás semmiképp sem maradhat el.
Én most csirkemellből készítettem el brokkoli nélkül.
Hozzávalók:
4 szelet csirkemell
fél fej karfiol
citromlé
cukor
babérlevél
2 ek liszt
vaj
3 dl tej
2 marék reszelt sajt
só, bors
2 tojássárgája
szerecsendió
A karfiolt rózsáira szedve sós, cukros, babérleveles vízben 10 perc alatt előfőzzük. Alaposan
lecsepegtetjük, papírtörlős tálcát kihűtjük.
A csirkemell szeleteket sózzuk és borsozzuk. Egy serpenyőben
vajon megpirítjuk, de nem kell készre sütni.
Egy tepsibe/ jénaiba tesszük a húst, a visszamaradt zsiradékot ráöntjük. A hússzeleteken
szépen elrendezzük a kihűlt karfiolrózsákat.
A mártáshoz vajat melegítünk, megszórjuk liszttel,
aranysárgára pirítjuk, majd apránként hozzáadjuk a tejet. Érdemes habverővel
dolgozni, szép simára tudjuk keverni, besűrítjük a besamelt. A tűzről levéve
sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendióval ízesítjük és alaposan elkeverjük benne
a tojássárgájákat is. Végül belekeverjük a reszelt sajtot.
Az elkészült
mártással bevonjuk a karfiolos hússzeleteket, 180 fokos előmelegített sütőben
pirulásig sütjük (25-30 perc).
Jó étvágyat hozzá.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése