Citromos sült pisztráng

A hal finom és egészséges. Többet kellene ennünk. Nem a panírozott halrudacskára gondolok, hanem "rendes" halacskára. Ennek tudatában mentem el a piacra bevásárolni a hétvégére és vettem két szép pisztrángot. Gyakorlott szakácsnak mondhatom magamat, de azért volt bennem némi félsz. Azt tudtam, hogy zöld fűszerekkel és citrommal fogom megsütni.
Mikor kicsomagoltam és szembesültem azzal, hogy tényleg egész halakat vettem, akkor kicsit meginogtam, mert eszembe jutott egy régi gimnáziumi emlék: biológia tagozatos voltam, "boncolgattunk" mindenféle apró teremtményt és egyszer a tanár megmutatta, hogyan kell "szakszerűen" kipakolni egy halat egy mozdulattal. Többen rosszul lettünk.... Szerencsére ezt a feladatot a halas már elvégezte helyettem, de akkor is ott volt szegény hal mindene... Mély levegő, folyóvíz, kis kés, pikkelyezés :) Sima ügy! Persze a macskám is segített lélekben, ott ült a lábamnál és  várta mikor kap a pisztrángból kóstolót - ízlett neki....
Miután túlléptem a traumán, a szárazra törölt halakat, beirdaltam, besóztam jó alaposan és féltetettem kicsit. Mivel két pisztráng volt, fogtam egy csokor petrezselymet és egy csokor kaprot, ketté osztottam, felkarikáztam egy szép nagy citromot, felszeleteltem 2 dundi fokhagymát, és ezekkel megpakoltam a halacskákat. Még egy kis só és bors, kevés olajjal kikent tepsibe fektettem őket és 175 fokon kb 20 percig sütöttem.
Már nem tartok az egész haltól, máskor is fogok venni!

Jó étvágyat hozzá!

Sütésre készen


















Megjegyzések