Citromhabos máktorta

Édesanyám születésnapjára keresgéltem a megfelelő torta receptjét, mikor eszembe jutott, hogy néhány hete olvastam láttam egy gluténmentes receptet az egyik online receptár oldalán. Kapásból "megvettem", de a biztonság kedvéért egyeztettem az ünnepelttel, hogy mit szólna hozzá. A sejtésem beigazolódott, ezt a tortát kérte.
Annyiban változtattam az eredeti recepthez képest, hogy 26 centis tortaformában készítettem.

Hozzávalók:

Mákos alap:

6 db egész tojás
6 dkg porcukor
20 dkg darált mák
10 dkg darált dió 
1 citrom reszelt héja és leve
2 csomag vaníliás cukor
2 közepes db alma lereszelve
1 közepes db banán szétnyomva

Citromhab:

250 ml habtejszín
4 db lapzselatin
13 dkg fehér csokoládé
1 citrom reszelt héja és leve
A mákos alap elkészítése:
A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, hozzákeverjük a mákot, diót, citromhéjat és vaníliát, reszelt almákat és a banánt, majd alaposan összedolgozzuk.
Felverjük a tojások fehérjét, és finoman összeforgatjuk. Kapcsos tortaformában 180 fokos előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Hűlés után kiszedjük a formából, megfordítjuk, hogy a sík fele nézzen fölfelé, és visszahelyezzük a megtisztított tortaformába.

A citromhab:
Fél dl tejszínt forrásig melegítünk, majd belekeverjük a citromok lereszelt héját. Beletördeljük a fehér csokoládét és a hideg vízbe beáztatott lapzselatinokat, majd alacsony lángon addig kevergetjük, míg egynemű masszává nem olvad. Levesszük a tűzről, belekeverjük a citrom levét és szobahőmérsékletűre hagyjuk hűlni.
A habtejszínt kemény habbá verjük, és a csokis masszához forgatjuk. Még így “melegen” a kapcsos tortaformába, a piskóta fölé öntjük, és hűtőbe tesszük néhány órára. A tetején díszíthetjük mákkal vagy akár reszelt citrom héjával is.
Jó étvágyat hozzá!




Megjegyzések