Csörögefánk

Csak ajánlani tudom, könnyen elkészíthető és isteni finom. Anyummal régebben sütöttünk mi is csörögét, de egyedül ez volt az első alkalom, hogy elkészítettem, és tényleg nagyon finom lett. A fánk kívülről ropogós, belül viszont puha. Rumos baracklekvárral pedig egyszerűen mennyei.


 
 
 
 
 
Hozzávalók:  kb 40 db lesz belőle

30 dkg liszt
6 dkg hideg vaj
1 ek porcukor
3 tojás sárgája
4-5 ek tejföl
1 csipet só

olaj
vaníliás cukor
porcukor
baracklekvár
kevés rum
A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a tojássárgáját és a tejfölt. Alaposan kigyúrjuk, folpackba csomagoljuk és 15 percre a hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, kb 2 mm vastagra. Sütés közben meg fog dagadni a tészta. A vékonyra kinyújtott tésztát derelyevágóval négyszögekre vágjuk és mindegyik közepét bemetsszük. A négyszög 2 sarkát áthúzzuk a bemetszésen és kész a fánkocska. Bő forró olajban sütjük, de vigyázzunk hamar megsülnek. A felesleges olajat papírtörlővel leitatjuk. Még melegen vaníliás porcukorban meghempergetjük és rumos baracklekvárral kínáljuk.
Jó étvágyat hozzá!


















Megjegyzések